På innsiden av Haitis helseutvikling

Studenter med Haiti

Et brutalt møte med haitiansk akuttmedisin

16144952_10158019264755705_208830036_o

Søndag var første kveld samlet for haitiske og norske leger. Tiden var knapp i forberedelse for mobil klinikk og det hadde vært liten tid til introduksjon. Halvveis i presentasjonsrunden kommer Ingvill med beskjeden som man som lege egentlig aldri skal være uforberedt på, den store forskjellen er at vi nå befinner oss på Haiti og ikke i kjente omgivelser i Norge.

Det har vært en ulykke. En stor semitrailer har mistet kontrollen i bakkene ned mot sentrum i Saint Louis du Sud. Traileren har truffet en motorsykkel med tre personer, der en av disse ble drept momentant. I forsøket på å svinge unna motorsykkelen, veltet traileren i grøfta, og en av de tre om bord i traileren ble fastklemt. Beskjeden vi får er at personen sitter fastklemt med begge beina, noe han har gjort siden kl 14, og det er usikkert om han fortsatt er i live. Et raskt blikk på klokka bekrefter at det er mer enn 6 timer siden. Vi gjør oss klare og enes om å sende 2 haitiske og 2 norske leger til ulykkesstedet. Meldingen er dramatisk og vi forsøker å forberede oss på en evt. amputasjon av begge beina, noe vi hverken har særlig egnet utstyr til, eller på noen måte er mentalt forberedt på.

16145755_10158019265095705_1907832828_o

Her måles puls og blodtrykk på den fastklemte pasienten.

Som norsk lege føles det litt voldsomt at 4 leger rykker ut til en pasient, men etter nærmere råd fra Edwin, velger vi å ta med alle 9 legene som en solidaritetsmarkering for å vise at vi er til stede i kommunen og er kommet for å hjelpe. Det er et annet syn på en slik handling i Haiti enn i Norge, og det å være til stede som støtte, viste seg å være en tanke vi delte med veldig mange lokale oppmøtte på ulykkesstedet.

Ved ankomst på ulykkesstedet er det et voldsomt syn som møter oss. En svær, veltet semitrailer i grøfta, flere hundre skuelystne oppmøtte og blålys fra politi og ambulanse. Det å ankomme sammen med Edwin, som er ordfører i kommunen, gir oss en ekstra autoritet og vi baner oss vei gjennom folkemengden.

Det er gått 6 timer siden ulykken, som er lang tid i våre norske øyne, likevel lar vi oss imponere av de lokale ressursene som er kommet til stedet med politi, militære, ambulanse med lege og sykepleier, samt lokale helter med sveiseapparat og aggregat til flomlys. Først når vi kommer helt frem og Edwin tar kommandoen, ryddes en stor gruppe skuelystne som tydelig er i veien for arbeidet bak sperrelinjer som settes opp. En gruppe mennesker som sitter oppå vraket for å kikke, og som samtidig legger vekt på delen av førerhuset som holder pasienten i klem, får også streng beskjed om å flytte seg.

Vi kommer oss helt frem til førerhuset av traileren og får en rask status av den lokale legen. Pasienten har høyre fot i klem like over ankelnivå og det er ingen synlig blødning. Han får intravenøs væske og er stabil, men har mye smerter og er redd. Klemanso og Giovanni, de to lokale legene vi har med oss, gir raskt gode råd i frigjøringen av pasienten, og etter 20 minutter med sveising kan pasienten omsider frigjøres til stor jubel fra de skuelystne.

16196243_10158019264840705_1292842727_o

Doktor Giovanni og doktor Clemanso gikk rett inn i situasjonen, og fikk kommunisert rådene som resulterte i at pasienten kom seg ut.

Med en hale av løpende mennesker som presset seg frem, ble pasienten bragt til ambulansen før han ble transportert til nærmeste sykehus med ortopedfunksjon, Hopital Les Cayes, 1 time unna.

Vel tilbake i Prosjekt Haitis gjestehus, en god time senere, hører vi igjen sirenene fra ambulansen passere oss – i motsatt retning. Rapporten dagen etterpå var at ortopeden i Les Cayes hadde sendt pasienten videre til Port au Prince, hvor han endelig, morgenen etter, fikk den operasjonen han trengte.

Det ble en noe mer intens introduksjon til våre nye haitiske kollegaer enn vi hadde forestilt oss, og et veldig illustrerende eksempel på de mange enorme utfordringene til haitisk helsevesen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 19, 2017 by .
%d bloggers like this: