På innsiden av Haitis helseutvikling

Studenter med Haiti

Tredje klinikkdag – Hospitering på Centre Hospitalier Eliazar Germain

”Kvinne cirka 66 år kommer inn med tungpust siste 7 dager. Fra tidligere ingen kjente sykdommer. Gradvis forverring siste dager, problemer med å ligge flatt, og økende tungpust ved anstrengelse…”

Bortsett fra at alderen kun er et anslag, kunne dette like gjerne vært et møte med en pasient i Norge. Men her stopper også likhetene med Centre Hospitalier Eliazar Germain og det norske helsevesenet.

Som nevnt i forrige innlegg er dette det eneste offentlige sykehuset i hovedstaden som er åpent under den pågående streiken. Sykehuset ligger i den bedre utviklede bydelen Petionville litt opp i høyden, tankene går fort til de pasientene som bor i andre deler av byen, som ikke har åpne sykehus. Dermed er vi litt overrasket over at det ikke er flere pasienter de dagene vi fikk tilbringe der.

Pasientene møter opp fra morgenen av og stiller seg i kø for å hente ut sin pasientjournal. De blir deretter sortert etter alvorlighetsgrad av sykepleier i mottagelsen. De dårligste får komme direkte til akuttmottaket, alle de andre må stille seg i kø som på en norsk legevakt.

Vi sitter sammen med Dr. Bordes som skal behandle de som ikke er i behov av akutt helsehjelp. En av pasientene vi får møte er damen nevnt i innledningen, ca 66 år gammel.

Undersøkelsen viser tegn og symptomer på alvorlig sykdom, og hun legges inn på den medisinske avdelingen. Før det blir pasienten presentert for kostnaden for videre diagnostikk og medisiner legen vil starte opp med en gang. Ofte er det også motsatt, at pasienten viser frem hvor mye penger de har, og så snekrer legen sammen en pakke som gir ”mest for penga”. På vei opp til avdelingen må pasienten gå ut å kjøpe medisinene hun trenger i løpet av innleggelsen. Når hun forlater rommet roper hun opp neste pasient på listen, og hennes journal gis til sykepleieren. Imponerende effektivt system, med tanke på hvor lite ressurser som er tilgjengelig.

Vi kjenner på en litt uggen følelse av ignoranse fra å aldri noensinne hatt behov for å tenke på hva behandling og undersøkelse koster i Norge.

Dr. Bordes på poliklinikken, et rom på størrelse med et gjennomsnittlig norsk bøttekott.

Vi møter pasienten igjen på avdelingen senere på ettermiddagen. Hun og datteren har vært på røntgenavdelingen og tatt røntgenbilde av lungene etter legens anbefaling. Røntgenbildet ligger i en stor konvolutt fra AGFA, og vi samler oss rundt bildet mens vi holder det opp mot lyset. De erfarne haitianske legene titter selv på bildet, det finnes ingen røntgenspesialist som tolker bildet, slik som i Norge. Etter 10 sekunder konkluderer de med at hun trenger en ultralydundersøkelse av hjertet. Dette kan gjøres allerede samme dag, på legens private klinikk. Denne pasienten har ikke råd til undersøkelsen, og det diskuteres på Kreol. Han forklarer at han tilbyr pasienten å gjøre det gratis, dersom hun kan komme seg til og fra klinikken på egenhånd. Det har hun ikke mulighet til, og videre behandling må bestemmes ut fra den informasjonen man allerede har fått.

Legene vi hospiterer hos er meget kunnskapsrike og ekstremt dyktige. Det eneste de har tilgjengelig som ikke koster penger er to hender og et klokt hode. De må i de fleste tilfeller klare seg uten videre undersøkelser og spesielle blodprøver. Det er ingen selvfølge at de beste legene velger å jobbe i det offentlige helsevesenet. En jobb i det private gir mer stabilitet og bedre lønn. I tillegg til å jobbe i det offentlige jobber legene mye gratis for pasienter som ikke har råd til undersøkelser, og de skal bli med oss ned til Saint Luis du Sud for å drive den mobile klinikken. Arbeidsmengden og de etiske utfordringen de haitiske legene står ovenfor er noe å tenke på når de trivielle i-landsproblemene melder seg etter retur til arbeids- og studiehverdagen i Norge.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 12, 2017 by .
%d bloggers like this: